A rossz kommunikáció éget, mint a vörös iszap!

Írta: Pr stratéga 2010.10.11. 12:38

 

A válságkommunikáció embert próbáló, nehéz feladat. Iskolapadban is sokat lehet tanulni róla, de ahhoz, hogy professzionálisan kezeld a nehéz helyzeteket, mindenképpen gyakorlat és tapasztalat kell. A "vörös iszap katasztrófa" kommunikációja jól láthatóan megmutatta, milyen hibákat lehet elkövetni a krízis kezelésében: alig néhány nap alatt foglalta el az "állatorvosi ló" szerepét a kríziskommunikációban.   

De nézzük, hol hibáztak a MAL Zrt. vezetői: 

 

1. Krízis esetén azonnal nyilatkozni kell. 

 

Ez alapszabály. Az információs vákuum ugyanis akkor ébred. Ez az egyetlen pontja a krízisnek, ahol még lehetséges bizalmat teremtenünk és megőriznünk a hitelességünket. Ha a szervezet vezetői akkor kezdenek el azon gondolkodni, mit is kellene mondaniuk, az azt mutatja, hogy felkészületlen a szervezet a krízishelyzet kommunikációs kezelésére: nem tudja majd maga irányítani a kommunikációs folyamatokat, nem lesz képes a bizalmat visszaszerezni, sodródni fog az eseményekkel. Ekkor a veszteség minimalizálására nincs esély, elszalasztották a kommunikáció értékmentő funkciójának a lehetőségét.

 

 

2. Komoly krízis esetén mindig a vezérigazgató nyilatkozik. 

 

Ebben helyesen döntött a cég menedzsmentje, hiszen ilyen katasztrófa esetén egy kommunikációs vezető vagy szóvivő súlytalan lenne a témához. A kommunikációban a szereposztás rendkívül fontos. A vezérigazgató mondja el a fontos, tényszerű dolgokat, beszéljen összefogottan, és a kulcsszavakat ő mondja ki. Rendelje maga mellé a szervezet legmagasabb szinten álló műszaki-, üzemeltetési ügyekhez értő vezetőjét, aki képes pontos tényleírást adni – akár nagyon mély részletességgel – arról, mi a helyzet. Itt a fő üzenet az lesz, hogy ők tudják, mi történt, minden tőlük telhetőt megtesznek, végzik a dolgukat.  

 

3. El kell hangoznia  kulcsüzeneteknek az első megszólaláskor: 

  • tényleírás,
  • felelősség vállalása: övék az iszap, ők üzemeltetik a tározót, ők a gazdái az eseményeknek,
  • feladat felsorolása: a "feladatunk az, hogy az emberéletre, a kárt szenvedők egészségére vigyázzunk, anyagi és jószágvagyont mentsük, vagyis a további veszteségeket elkerüljük, minimalizáljuk" - e mondat elhangzása megkerülhetetlen!empatikus legyen a megszólaló, fejezze ki részvétét,
  • szálljon be minden erővel a cég a kármentésbe,
  •  el kell mondani, hogyan folyik tovább a tájékoztatás, milyen témában kihez lehet fordulni, mikor lesz a következő megszólalás.  

 

4. A legelső megszólalásoknak azt kell elérniük, hogy mindenki lássa: a vállalat a problémával áll szemben, nem az emberekkel, az érintettekkel.  

Csak az első nyilatkozatokkal lehet ezt elérni. Az első nyilatkozattal tudják azt a kommunikációs operációt elvégezni, amelyben az emberekkel való szembenállás feloldódik és ahol a közönség a feladattal, a problémával kerül szembe, s kezdenek el a megszólalók is konfrontálódni. Ha nem megfelelőek ezek a nyilatkozatok, vagy elmarad a felelősségvállalás, a részvétnyilvánítás, esetleg nincs nyilatkozat, akkor az történik, amit láttunk. Haragvó és szélsőséges esetben még lincselni is kész emberekkel találja szembe magát az első számú vezető. Hiszen gondoljunk bele, vannak, akik hozzátartozójukat, teljes vagyonukat, mindenüket elvesztették a katasztrófában. 

 

5. A cégnek kell arról beszélni, hogy amint a kármentést elvégezte azonnal vizsgálatokra van szükség. 

 

A cég érdekelt abban, hogy a felelősséget pontosan meghatározzák. Ha ezt nem vállalja fel, akkor felveti más a felelősséget, az pedig kényelmetlen lesz az adott vállalatra nézve. Ha a politika beszél róla, akkor tudható, hogy érdeke fűződik hozzá, annál kényelmetlenebb dolog viszont nincs. Itt ez történt. Nehéz időszak előtt a MAL Zrt. vezetői. 

 

Tehát így foglalhatjuk össze a válság kezelés alapelveit: 

 

  1. Nyilatkozz mielőbb, ha teheted azonnal!
  2. Ismerd el a felelősséged, hogy a bizalomra érdemes maradj!
  3. Légy empatikus!
  4. Helyezkedj szembe a problémával, hogy a közvéleményt magad mellett tudhasd!
  5. Folyamatosan adj információt!
  6. Vegyél részt a kármentésben!   

 

Ennek a krízisnek a felkészületlen kezelése legyen okulására mindenkinek. Készüljenek belőle esettanulmányok, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő!

 

37 komment · 7 trackback

 
Hozzászólások: 37

A bejegyzés trackback címe:

https://prstratega.blog.hu/api/trackback/id/tr342362658

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Balesetre nem lehet felkészülni, de a kezelésére igen! 2010.11.14. 16:07:41

Felkészülve egy esetleges válsághelyzetre, egy kis cégnek is érdemes végiggondolni, hogy ki legyen az, aki a vállalkozás nevében megszólal. A legjobb megoldás erre PR szakember bevetése....

Trackback: A végén még tényleg forradalmat csinálnak 2010.10.12. 08:37:00

A Mal Zrt. államosítása csak az első lesz a sorban. A történet a '90-es évek homályos privatizációival létrejött hazai nagytulajdonosi körnek a megzabolázásáról, átalakítására szól. (Fotó: Mohai Balázs/MTI) Talán sokan nem is sejtik, hogy milyen hord...

Trackback: Burzsujkodás rossz időben, rossz helyen 2010.10.11. 22:13:01

Noha még javában tart a katasztrófa a mára sajnos negatív okok miatt ismertté vált Kolontáron és környékén, addig a fővárosunkban nem feledkeztek el felvonulni a hazai média karakteres alakjai. A Kempinski alsó légterében megtartott, hollywoo...

Trackback: Napi kérdés: Vörösiszap, Kolontár. Adomány? 2010.10.11. 17:31:07

Kispénzű kommentezők harapják át egymás torkát azon vitázva, ki az, aki valóban hívta már valamelyik adományvonalat, és ki az, akinek csak a szája jár. Ugyanezen kispénzű kommentezők harapják át egymás torkát azon vitázva, hogy a három mobilszolgáltató...

Trackback: Illésahibás! 2010.10.11. 17:24:58

Zoli, nincs más dolgod, mint lemondani. Ez nem is kérdéses. Mert ki lehet nevezni hobbiermészetvédő extitkárnőt zsíros állásba. Lehet jutalmazni a szolgálatait, még ha általános iskolai tanárnéniként inkopmetens is ezen a téren. Láttuk, meg lehet tenni...

Trackback: Vörösiszap - az új Hungarikum 2010.10.11. 17:24:27

Olvastam, hogy Illés Zoltán az MTI-nek azt nyilatkozta, ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, mert ugyan vörösiszap ömlésre már volt példa, de nem lakott területre. Elképesztő felvételek, megrendítő hírek, értő és kevésbé értő hozzászóláso...

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.10.11. 17:23:54

Kísértetváros élő problémákkal   Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott.   Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni. Az ember...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.10.11. 17:18:36

Megeszi a kommenteket a motor.

Mária 2010.10.11. 17:21:14

Vicces...

A "vezért" ma reggel bilincsben vitték el. Biztosan azért, mert "rosszul kommunikált"...

Miféle bizalomról beszélünk?

Épelméjű ember nem bízik meg olyanokban, akik a hanyag munkavégzésükkel és a kapzsiságukkal százmilliárdos károkat okoznak.

Link Elek 2010.10.11. 17:32:48

tankonyvi pelda :)

talan azt hittek a MAL vezetoi, ha nem ismerik el a felelosseget, akkor "olcsobban" megusszak. aztan mi lett belole.
ha a valasztokat veszely fenyegeti, akkor egy demokracioban mindig lesz olyan politikus, aki mellejuk all. ha nem tette volna meg a fidesz, megtette volna a jobbik. na akkor talan valodi lincseles is lett volna.

womit 2010.10.11. 17:54:35

Nemcsak helyesen írni emberpróbáló (!) feladat, hanem a sorkizárt szövegekről leszokni is az. Már a docensek sem a régiek.

jürgen baromartz 2010.10.11. 18:13:14

@womit: mi a bajod a sorkizárt szöveggel? talán hogy esztétikus? pff

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 18:19:00

Állítsuk meg a fideszes diktatúrát!
Államosítani a köveket a gátakhoz szállító Orbán bányákat!
Szakkörösöket minden hivatal élére!
Vigyázz a magántulajdonodra, ha tetszik nekik elvehetik!
Orbán dönt a bíróságok és ügyészségek helyett!
Miből lett a 20 év gyes alatt Orbánné hatalmas vagyona?
Pintér Sándor közrendőrből milliárdos pár év alatt, hogy kell tisztán csinálni?

Felcsút és Alcsút tud valamit, ők már elzavarták Orbánt.
A jó példa ragadós, mondaná...

flippant 2010.10.11. 18:25:37

Most azt mondod, hogy tanítják ezeket a marhaságokat. Bakker, láttad te a kis bakonyi nyilatkozatát.
1. A csókának a szemei se állnak jól, felül kopaszodik, szóval nem egy bizalomkeltő látvány.
2. Egy értelmes mondatod nem bírt kinyögni. Megnyilatkozása alapján egy alsós általános iskolás értelmi szintjén szinelt.

Bakker, ezek 10 milláért szerezték meg a cuccot és fű hülyék voltak a nyereséges, szakszerű működtetéshez. Egy jó menedzsmentet meg szarevők voltak megfizetni. Miért várod el akkor tőlük, hogy igazi menedzser szinten kommunikáljanak?

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.10.11. 18:41:47

Kiegészíteném azzal - amit az írás is sugall egyébként -, hogy a páncélszekrényben mindig előre kell lennie egy aktualizált válság-forgatókönyvnek, amiben tételesen és szinte gyereknyelven, pontokba szedbe le van írva, hogy mi a teendő. Krízishelyzetben azonnal előhúzható és használható. (Nagyjából a fenti öt pontot foglalja magában.)

Ebben általában az úgymond "várható" dolgok mellett a legvadabb ötleteket is kell feltüntetni, megoldási javaslattal egyetemben, mert a katasztrófák már csak olyanok, hogy váratlanul és hirtelen történnek.

Löwenbrau (törölt) 2010.10.11. 18:42:37

Hát bizony bicskanyitogató...

Bianconero 2010.10.11. 18:44:34

Hiányzik egy vessző az index.hu-n is látható felvezető mondatból: "nézzük hol hibáztak...". Gondolom, egy kommunikációs bloggertől elvárható, hogy ebből már kitalálja, hova is kellett volna. :P

soproni1 2010.10.11. 19:10:30

Putyin is lecsukatta ( a szerencsésebbeket ), akik a gazdasági érdekei ellen voltak.
Most kell kiszolgálni a pár millió komcsi választópolgárt.
Senki sem fog figyelni a költségvetésre.

Bezmag 2010.10.11. 20:00:01

Klassz nyilatkozat és poszt!

Nyilván a mal vezetők mérnökök és nem kommunikációs szakértők, bakonyi is látszott, hogy a kimerültségtől alig bír beszélni. (nem védem!) azért kérhettek volna tanácsot szakértőktől..

Frank Columbo 2010.10.11. 20:23:31

Amit nemértek, hogy miért csak azt az egy szerencsétlent tartóztatták le a cég vezetőségéből, mi a helyzet a többségi tulajdonos Tolnay Lajos elnökkel, vagy a német vezérigazgatóval vagy éppen a letartóztatott nyomorultnak a kedves apukájával aki szintén tulajdonos. Parasztvakítás az egész, egy csicskát kapnak el akire mindent rákennek míg a többi exkomcsiújfideszes szépen megússza.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 20:24:22

Néhány példa a fideszes „jó” offshore-re:
1. Gál András Levente. Közhivatal: államtitkár, Közigazgatási Minisztérium. Offshore cégei :Az amerikai, liechtensteini, Seychelles-szigeteki cégek alapítói, tulajdonosai között a Gál és Társa Ügyvédi Iroda alkalmazottait, esetenként Gál András Levente közvetlen családtagjait is megtaláljuk.
- Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor magánbefektetéseit kezelő Bonitás 2002 Zrt. eladta az 5 millió forintos alaptőkéjű, a bankár hosszú távú agrárbefektetéseire alapított Bonafarm Zrt.-t a szingapúri bejegyzésű CSIM Pte. Ltd.-nek - írta a hvg.hu. Az internetes honlap cikke szerint az adásvételi ügyletet adóoptimalizálási szándék ihlethette, lévén hogy a CSIM tulajdonosa maga a Bonitás.
- Liszkay Gábor, Magyar Nemzet főszerkesztője, Orbán Viktor követője: A Magyar Nemzet jelenlegi tulajdonosa, Liszkay Gábor például több mint 3 évig képviselt egy Amerikában bejegyzett off-shore céget, amely egyik ingatlanhasznosító vállalkozásának is társtulajdonosa volt.
- Töröcskei István, a Hír Tv volt tulajdonosa, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója: A Hír Tv-t birtokló Töröcskei István egyik pénzügyi cégén egy libériai bejegyzésű off-shore társasággal osztozik. Ennek a társaságnak a megbízottja egyébként nem más, mint Dr. Boross Imre, a Fidesz-kormány korábbi minisztere.
- . Lantos Csaba, a Heti Válasz volt tulajdonosa, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója:A Heti Válasz Kft.-t birtokló társaság egyetlen tulajdonosa, Lantos Csaba csak az elmúlt 2 évben legalább 4 esetben volt tulajdonosa off-shore cégeknek, vagy adta el cégeit ilyen társaságoknak.

sprenczl 2010.10.11. 20:27:55

Na igen, a mi kis sunyi, veres privatizátoraink. Mindig jókor jó helyen és mossuk kezeinket....Reméljük börtön és vagyonkobzi. Ez a minimum. A mi népünk türelmes és toleráns. Más orszában már széttépték volna ezeket.

Kis ember 2010.10.11. 20:44:47

Szerintem ezek a még régi kommunista reflexek (amelyek mindkét oldalon megtalálhatók).

Sunnyognak, mint a szovjetek Csernobil után.

AzHofi 2010.10.11. 21:49:42

Esetleg hagyni az illetékeseket dolgozni, ha már elkúrták, javítsák is ki, nem a bilincset csörgetni a fejük felett. Úgy nem lehet dolgozni rendesen.

zozo64 2010.10.11. 22:00:34

A 2.ponttal nem értek egyet.Az alapszabály szerintem épp az hogy ilyen helyzetben a vezig.feladata a probléma megoldása és ha létezett volna válságkommunikációs terv,abban sem őt kellet volna megjelölni.Nem beszélve arról hogy a nyilatkozó vezig.a fáradtság vagy a személyes komm.kézség hiánya miatt alkalmatlan is volt a feladatra amire még az operatőrök is rátettek egy lapáttal kiemelve a lehajtott fejet,lesütött szemeket,teljesen hiteltelenné téve.Azzal egyetértek hogy mostantól az eset oktatás tárgya lesz.Sajnos.Ahhoz képest hogy milyen nagy számban bocsájtanak ki a főiskolák,egyetemek diplomás kommunikációs végzettségű diplomásokat egyre sem tartott igényt a vállalat, pedig mint hallhattuk ez nem lehetett pénz kérdése.

kvadrillio 2010.10.11. 22:05:35

..szerintem egy VEZÉRIGAZGATÓNAK NEM KELL TUDNI KOMMUNIKÁLNI !

elég, ha becsoszog meg kicsoszog.........

..és jobb, ha meg se szólal ! Főleg ! :)

kvadrillio 2010.10.11. 22:07:52

sztem a vagyonukat sem tudják majd elkobozni, mert be fogják bizonyítani, hogy nem is a vörösiszapból meg egyebekből lett, hanem pókeren nyerték !!! :O)

kvadrillio 2010.10.11. 22:08:37

..sőt...örökölték !

lolperec 2010.10.11. 22:11:39

@kvadrillio: svájci bankszámláról hallottálmár?
Vittor meg csapata verheti majd a nyálát, sok értelme nem lesz..

megmondomdom 2010.10.11. 22:24:29

Ezt Tóta-Bayer W-nek írtam, de ő annyira szereti moderálni a neki ellentmondókat, hogy beírom ide is. Ugyanis az ügyeletes libsi bértollnok azt állítja, hogy ez az egész csak valamiféle véletlenség, amire nem lehet felkészülni ......

Tóta W, értékelése olyan silány, hogy összeölelkezhetne az egykor az ő oldalán focizó Bayer Zsoltikával.
Az állam, vagyis helyesebben az uralkodó elitek -szegény Tóta, ebben az esetben elsősorban a libkomcsikra vonatkozik, hiszen ők privatizálták fillérékért a haveroknak, illetve ők kormányoztak a legtöbb ideig- és a vöröskapitalisták is felelősek. Az állami szervezetek a korrupció és az urambátyám kapcsolatok miatt nem hajtotta végre a szükséges ellenőrző feladatokat, nem követelték a környezetbiztonságos működtetést, a vöröskommunisták meg a szabadrablás útján összelopott milliárdjaikból nagy ívben tettek a környezetbiztonságos üzemeltetésre. Ez egy ilyen világ. A világ fejlett részein sehol nem tárolják ily módon a vörösiszapot. A vöröskommunisták extraprofitot nyertek az olcsó, de környezetre hihetetlenül veszélyes, felelőtlen tárolási módszerükkel, most ideje fizetniük.
Egyetlen normális ember se az alumíniumgyártás ellensége, azt viszont joggal követelik meg, hogy biztonságosan termeljenek, gyártsanak ezek az üzemek. Ahogy azt is joggal követelik meg a vöröskommunistáktól, ha már erkölcstelen módon jutottak hozzá a nemzeti vagyonhoz, akkor legalább felelősségteljesen üzemeltessék azt. Méltóztassanak a nemzeti vagyon ellopásából származó vagyonukból a megfelelő, európai szintű működtetésre is pénzt szánni. Megfelelő módon figyeljék, ellenőrizzék a veszélyes üzemeik tevékenységét. Ne azon legyenek, hogy a profitmaximalizálás érdekében lefizessék az ellenőrzést végzőket, miközben életveszélyes módon üzemelnek.
Egyébként, Tóta-Bayer W-nek figyelmébe ajánlom, hogy itt nem volt olyan elkerülhetetlen természeti jelenség, amire nem lehetett felkészülni.
Reménykedek, hogy Tóta-Bayer W. a bértollnoki tiszteletdíja mellé a gazdáitól kap egy jó adag lúgos vörösiszap-pakolást is, amit igénybe is vesz.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.10.11. 22:24:54

Lájkolom a bejegyzést, egyetértek!

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.10.11. 22:34:58

Lájkolom a bejegyzést, csak valamiért nem tudok kommentelni :)

Behajtó70 2010.10.11. 22:44:16

Profi összefoglaló, érdemes megfogadni a tanácsot! (persze, hogy profi, hisz' profi mondta)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 23:47:42

Pécsett így kezdték a Vízmű elrablásával, most jön a MAL.

Vannak még jó cégek Orbán eltárs, de az idő kevés lesz!

A búbosbanka Illés meg röhög a markába a letartóztatása helyett.

Vélelmezem - szemben Orbánnal aki kijelentett- hogy az Orbán bánya kőeladása miatt történt a tragédia. Ebből készül az új gát! Érdekes megközelítés ugye?

Orbán még a miniszterelnök, ő felel az országért. Tehát miért nem záratta be időben a gyárat, miért hagyta ezt a szörnyűséget, miért nem ellenőrizte jobban a dolgokat?
Most gyorsan államosít, de már biztos meg van az új tulaj, valami fideszes jó oligarcha.

Ha állami kézbe kerül, akkor a kártérítés is az ő feladatuk lesz!

Orbán sajnálom, de mondjon le!

lehet más a propaganda 2010.10.12. 01:24:47

@AzHofi: "Esetleg hagyni az illetékeseket dolgozni, ha már elkúrták, javítsák is ki, nem a bilincset csörgetni a fejük felett. Úgy nem lehet dolgozni rendesen."

Kétszer még okos dolgot se könnyű elsütni, hát még ilyen marhaságot. Egyszer már lenyomtátok Gyurcsánnyal kapcsolatban az öszödi beszéd után, hogy majd ő helyrehozza a szitut csak meg kell adni a lehetőséget neki. Kurvára helyrehozta

Szélmalomharcos 2010.10.12. 01:32:28

A blogból kimaradt a mostani fő kommunikációs vonulat értékelése, ami arra koncentrál, hogy nem a cégvezetés és nem a gát építői a hibásak, hanem az alatta levő talaj. Mert ugye ember tervez, talaj végez, a talaj olyan mint valami természeti csapás. Rosszabb mint maga Orbán, akit ki lehet számítani hiszen ő a főgonosz, és ezért mindig a rosszar cselekszi, de a talaj az néha így néha meg úgy viselkedik

A nép fia 2010.10.12. 07:51:18

Tök jó, amíg itt mindenki morog, hogy ki a hibás, ki milyen gazdasági és politikai előnyöket tud ebből kovácsolni, addig százak maradtak ház nélkül, életük munkáját vitte el a vörösiszap... Ki a fenét érdekel, kinek a bányájából van a kő, kinek van off-shore cége, ki a hibás a gát miatt? Hatodrangú! Emberek vannak fedél nélkül, ruha nélkül, pénz és iratok, munka nélkül, hozzátartozóik haltak meg az áradatban...

De ez mind nem számít! Csak az, hogy ki hogyan kommunikált! Ugye?

Inkább tegyetek némi felajánlást, 10-20-50-100, akárhányezer forintot, küldjetek ruhákat, élelmet! NEM minden a kormány, a cég és a kommunikációs szakemberek feladata, érezhetnétek némi sajnálatot!

malloc (törölt) 2010.10.12. 08:28:57

@A nép fia: Tökéletesen egyetértek.

Már csak azért is, mert a katasztrófa előtti vasárnap éppen arrafelé kirándultunk, amikor még minden úgy tűnt hogy rendben van. Alig 18 óra múlva alapjaiban megváltozott a környék.

Amúgy nem arról van szó "államosítás" címén hogy amíg a veszélyheztet fennáll, hogy addig állami iránytás alá vonják a céget, majd ha a vészhelyzet elmúlik, az irányítást visszakapja az eredeti menedzsment?

Igazából nekem egy valami nem tetszik itt. Mivan akkor, ha egy céget szándékosan sodornak katasztrófahelyzetbe... értitek.. Bár biztosan sokan mondanák hogy á ilyenre nem képes senki, de elég sz*r világban élünk.

AzHofi 2010.10.12. 09:05:16

@lmp: itt most nem politikusokról van szó, hanem mérnökökről, ezt a tényt figyelmen kívül hagytad.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.10.12. 09:18:28

Vajon volt egyetlen kommunikációs szakembere is a MAL-nak? És most, h börtönben a vezér, kit hívhatok fel, ha kérdésem van?

BognarGergely · http://www.comprad.hu/hu/compradblog/index.php 2010.10.12. 10:05:47

7. fontos elv: ne nézd hülyének a nyilvánosságot!
8. soha ne ironizálj!!
9. elsőként ne az áldozatokkal, hanem a túlélőkkel törődj!

"Maga a márka soha nem épülhet fel" - írta a General Sentiment a nyár elején a BP-ről. A MAL-lal is hasonló a helyzet.

Szelid sunmalac 2010.10.12. 10:27:13

Ez elvben igy nagyon szep es jo. Csak nem eletszeru. Jelen esetben legalabbis semmikepp, ugyanis a mai napig hirzarlat van es iranyitott kommunikacio. Talan mert a ceg edig is politikai erdekszferaban mukodott.

Tegnapelott beszeltem tobb regi baratommal, akik egy kozeli varos tuzoltosagan dolgoznak es most 24-30 oras muszakban mentik a mentehetot. Elmondtak, hogy senkit nem engednek az igazan erintett teruletekre, csak vezett turakra es hivatalos nyilatkozatokbol szerezhetnek informaciot. Pl. a hiradoban ugy tudom meg mindig 6-7 halottrol szolnak a hirek, holott csak egyik baratom csapata 26 halottat asott ki mult hetfon. Meg nekik sem mondjak meg pontosan milyen hatasa van az emberre a kiomlott anyagnak, es egy katonai vegyeszszakerto ismerosom (aki a megkapott mintakkal dolgozott) is azt mondta osszevissza hordanak mindent.

Ezekutan eleg nehez elkepzelni, hogy szabadon nyilatkozhatott volna is barki ezugyben.

dráva 2010.10.12. 15:48:43

@BognarGergely: Így, így!

Azoknak pedig, akik ezt a listát életszerűtlennek, vagy egyéb haszontalanságnak tartják üzenem, hogy ez főiskolai tananyag. Sőt, ha használod, működik is. Erre mindig a saját példámat szoktam felhozni:

Az 5 éves kisfiad eltöri a 18 éves whisky-det, mert éppen halaszthatatlan dolga volt a szekrény tetején. Mindezt te látod, de ő nem vesz észre téged. Amikor megkérdezed tőle, ő törte-e el, három lehetséges válasz van:

1. Igen apa, bocsánat.

2. Nem, és nem is tudom ki volt az.

3. Nem. Anya! Apa nem hiszi el, hogy nem én törtem el (+sírás). Erre pedig a feleséged valószínűsíti, hogy a macska volt.

Őszintén, melyik esetben haragszol a legjobban a kisfiadra?
süti beállítások módosítása